Elhunyt Nagy Bendegúz Lóránd


Mély fájdalommal tudatjuk, hogy hosszantartó, súlyos betegség után, 51. életévében elhunyt Nagy Bendegúz Lóránd építészmérnök, rehabilitációs és környezettervező szakmérnök, tanszékünk egykori hallgatója, majd meghívott oktatója, az akadálymentesítés oktatásának hazai úttörője. 

Első éves építész hallgatóként lett mozgássérült, rehabilitációját követően kerekesszékben tért vissza az egyetemre. Igyekezett mindig mindenhova bejutni, minden követelményt teljesíteni, nem kért soha felmentést. Álmát, hogy építészmérnök diplomát szerezzen 2005-ben el is érte.

Közben Zöld András professzor úr, aki már akkor a Rehabilitációs környezettervező szakmérnök oktatást készítette elő az egyetemen svédországi ösztöndíjhoz segítette. 1998-ban szerzett Borlangeben rehabilitációs szakmérnöki oklevelet. Hazatérve folytatta egyetemi tanulmányait, s lett az akadálymentesítés elkötelezett nagykövete. Varga Tamás egyetemi oktatójával a Lakóépülettervezés 1 tantárgy keretében a graduális képzésbe beemelve közösen tartottak előadást „Akadálymentesítés az építészetben” címmel, s alapozták meg az akadálymentesítés oktatását karunkon, majd a kamarával és más szervezetekkel együttműködve országos szinten is.

Bendegúz nem ismert lehetetlent, nem kötött kompromisszumokat az esélyegyenlőség harcában. Sportoló volt – több világváros maratonját teljesítette kerekesszékben – és mint sportoló sportszerűen harcolt az őt körülvevő emberekért és környezetért. Betegségével vívott harcát most elvesztette…

Búcsúztatója 2023. szeptember 7-én, csütörtökön 11 órakor lesz, a Mindszenti temető evangélikus ravatalozójában. Nyugodjék békében!

kép: Bendegúz a Komplex 1 tervét prezentálja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése