A Korszerű Ház: Fiatal Építészek Szemével – Ház Városi Környezetben 2015

Foibos Books, Vilová 11, 140 00 Praha, Czech Republic
T:+36 30 5150939 | E: v.balint@foibos.cz | W: www.SlavneStavby.cz



A Korszerű Ház: Fiatal Építészek Szemével – Ház Városi Környezetben 2015

Építész-hallgatók versenye
 
Feltételek:
 
1. A Korszerű Ház: Fiatal Építészek Szemével nemzetközi verseny, amelyet a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia építész-hallgatói számára rendezünk.
 
2. A verseny az egyes államok érintett építész karain és építészképző programokat működtető egyetemein zajlik.
 
3. A részvétel meghatározó feltétele egy eredeti kreatív terv bemutatása. Egyének és diákcsoportok is részt vehetnek, de utóbbi esetben mindegyik csapat legfeljebb két alkotóval képviseltetheti magát.

4. A verseny célja egy négyfős család városi környezetben levő háza versenyképes tervének megalkotása (lásd a 14. pontot – a projekt tartalmáról).
·         A verseny alapvető célkitűzése egy korszerű követelményeket kielégítő építészeti megoldás megtalálása, amely ugyanakkor tükrözi a történelmi és modern lakás-építkezés nemzeti jellegzetességeit.
·         A szervezők szándékosan tartóztatják meg magukat attól, hogy a versenyző projektekre további tamatikus korlátozásokat írjanak elő.

5. Az érintett országok mindegyikében az egyes építész karok bonyolítják le a versenyt, az alábbi módon:
a) kinevezik a karon a versenyért felelős személyt és amennyiben 5 vagy annál több pályamű érkezik be, megszervezik a kari versenyt (kari fordulót), melynek határideje 2015. április 6.
b) kinevezik a szakmai zsürit (nem kevesebb, mint 3 taggal) plusz egy póttaggal a benyújtott pályaművek elbírálására és a verseny kari fordulója eredményének értékelésére
·         Minden kar zsürije maximum 3-3 nyertest és egy tiszteletbeli nyertest választhat, miközben egy vagy több nyertes elhagyható
c) megszervezik az eredmények ismertetését a karok (egyetemek) egyes honlapjain
 
6. Ha az egyes országokban két vagy több résztvevő kar van, ezek a karok megszervezik a kari fordulóban díjazott projektek továbbítását a verseny országos bonyolítójához (a megállapodás alapján kiválasztott egyik karhoz) legkésőbb 2015. április 6-ig és kineveznek egy-egy tagot illetve póttagot a szakértő országos zsüribe. 
 
7. Abban az esetben, ha nincs karon belüli verseny (kari forduló), mert legkevesebb egy és legtöbb négy pályamű érkezik az illető kar diákjaitól, a kar csupán továbbküldi ezeket a projekteket a verseny országos központjához (lásd 6. pont); ugyanakkor ebben az esetben a kar nem küld tagot az országos elbírálást végző szakmai zsüribe.
 
8. Az országos verseny szakértő zsürije (mely mindegyik országban a résztvevő karok által kinevezett tagokból áll) kiértékeli a kari versenyeken (kari fordulókon) díjazott összes projektet, valamint azokat a különálló projekteket, amelyeket a kari versenyeket (kari fordulókat) nem rendező karok küldtek be, végül pedig kihirdessék az országos verseny eredményét.

9. Az országos zsüri ülését az előzetesen meghatározott kar székhelyén tartják, mely kar a verseny nemzetközi döntőjén és az ahhoz kapcsolódó kiállításon való részvételt szervezi;
a) Pénzügyi problémák előfordulása esetén a verseny elbírálása „levelezés” útján történik (az egyes munkákat elektronikus úton továbbítják);
b) Abban az esetben, ha valamilyen okból nem sikerül megrendezni a verseny országos fordulóját és/vagy a pályaművek kiállítását, az érintett karoknak lehetőségük lesz a győztes projekteket elektronikus úton, közvetlenül elküldeni a fő szervező, a FOIBOS BOOKS CZ címére, mely cég állítja fel a nemzetközi zsürit a győztesek kiválasztása céljából..

10. A verseny országos fordulójának megszervezőjeként kijelölt kar megküldi az országos verseny eredményeit és a díjazott projekteket a verseny fő szervezője, a FOIBOS BOOKS CZ címére, legkésőbb 2015. április 21-ig.

11. Mindegyik országos zsüri maximum 3 fődíjat és maximum 2 különdíjat ítélhet oda.

12. Az országos versenyek díjazott projektjei képezik majd a 2015. május 13-15. között a Cseh Köztársaságban (Pilzenben) megrendezésre kerülő nemzetközi kiállítás és workshop alapját.

13. A visegrádi országok és Szlovénia országos versenyeinek győztesei (mindegyik országból az első díjat elnyert 1-2 diák), az országos versenyeken nyertes karok tanáraival (mindegyik országból 1-1 tanár) részt vesz az említett helyszínen megrendezésre kerülő 3-napos workshopon. A workshop költségeit (uti- és szállásköltség) a verseny fő szervezője, a FOIBOS BOOKS CZ viseli (pontosítás alatt).

14. A projekt tartalma:
§  méretarány M = 1:1000 (esetleg 1:500)
§  alaprajzok, keresztmetszetek M = 1:100
§  külső és belső ábrázolás
§  szerzői jelentés max. 1000 karakter
§  szövegek és leírások anyanyelven és angolul
§  kiállítási panel (Kappa tábla) B1 700x1000 álló formátumban
§  3 D makett – M = 1:50 alaplap 700x500
Minden versenyző köteles pontosan kitölteni a mellékelt jelentkezési lapot, azt aláírni és személyesen beterjeszteni a kiállítási panellel és a szükséges dokumentációval együtt (nyomtatott és digitalizált, CD/DVD változatban egyaránt), illetve e-mailben elküldeni.

Megjegyzések
1. A visegrádi országok és Szlovénia „Korszerű Ház” nemzetközi versenyének létrehozói fenntartják a jogot arra, hogy szükség esetén módosítsanak a verseny feltételein.
2. A projekt egésze utazó kiállítások létrehozását célozza, melyek nemzetközi szinten prezentálják a pályaműveket és a verseny eredményeit. Ennélfogva a kiállítási makettek és panelek a Foibos Books tulajdonában maradnak a verseny befejezése után.

A verseny fő szervezője:
FOIBOS BOOKS CZ, s.r.o
Trmalova vila
Vilová 11
100 00 Praha
Czech Republic
Tel.:+420 274 777 308

www.SlavneStavby.cz                                                                                              


Prága, 2014.12.01.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése